Hustý dážď a tma nedovolili dokončiť kvalifikáciu F1

16.03.2013 Celý región

Melbourne 16. marca (TASR) - Hustý dážď nedovolil v sobotu jazdcom dokončiť kvalifikáciu na Veľkú cenu Austrálie, úvodné podujatie nového ročníka seriálu majstrovstiev sveta F1. Pre vrtochy počasia stihli pretekári odjazdiť len prvú časť kvalifikácie, zvyšné dve časti absolvujú v nedeľu pár hodín pred štartom hlavných pretekov.

Štart kvalifikácie museli organizátori kvôli dažďu o pol hodiny posunúť, nakoniec stihli jazdci absolvovať len prvú časť. Najrýchlejší čas v nej dosiahol Nemec Nico Rosberg na Marcedese, druhý je priebežne Fernando Alonso (Ferrari), tretí Romain Grosjean (Lotus). Mokrá trať priniesla niekoľko menších nehôd, k zraneniu našťastie neprišlo. Zvyšok kvalifikácie nakoniec museli usporiadatelia zrušiť pre zapadajúce slnko a narastajúcu tmu. Okruh v Albert Parku nie je vybavený umelým osvetlením.

Štart druhej časti kvalifikácie je naplánovaný na 11.00 miestneho času (1:00 SEČ). "Myslím si, že odložiť zvyšok kvalifikácie na zajtra bolo absolútne správnym rozhodnutím. Na okruh začala padať tma a pre jazdcov to začínalo byť nebezpečné. Dúfajme, že počasie sa dnes vybúri a ráno budú lepšie podmienky," uviedol podľa agentúry Reuters šéf Red Bullu Christian Horner.

Prvýkrát od Veľkej ceny Japonska 2010 sa kvalifikácia pre zlé poveternostné podmienky neodjazdila v jeden deň. "Je to smutné, najmä kvôli fanúšikom, ktorým sme nemohli ponúknuť tú pravú šou," dodal pilot McLarenu Jenson Button.
 

Vyberte región